Overslaan en naar de inhoud gaan
Editoriaal 14 oktober 2022 Redactie
Breretons schaduw
Belang en ernst van het oorlogsrecht vragen van Defensie een proactieve houding en daarom past de radiostilte niet die intrad sinds het verschijnen van het Brereton Report over onrechtmatig geweldgebruik door Australische militairen in Uruzgan.
Artikel 5 augustus 2022 Drs. M. van der Vorm – eerste luitenant der Artillerie, I.L. Wiltenburg, L.J. Leeuwenburg-de Jong MA
De Slag om Chora (deel 2)
De inzet van vuur- en luchtsteun bij de Slag om Chora in juni 2007 is alleen te analyseren via de omstandigheden waarin de TFU-commandant zijn besluiten moest nemen.
Artikel 12 juni 2022 Drs. M. van der Vorm – eerste luitenant der Artillerie, I.L. Wiltenburg, L.J. Leeuwenburg-de Jong MA
De Slag om Chora (deel 1)
De Slag om Chora in juni 2007 is in meerdere opzichten een belangrijke gebeurtenis geweest voor Nederland, en de Nederlandse krijgsmacht in het bijzonder.
Artikel 1 juni 2022 Drs. Angelique Huizenga
Politie- en legervrouwen in Afghanistan
De veiligheidssituatie van Afghaanse politie- en legervrouwen is na de NAVO-interventie verslechterd doordat genderconcepten in de clansamenleving niet aanslaan.
Artikel 27 september 2021 Prof. dr. A. ten Cate
Waarom mislukte 'Afghanistan'?
Waarom is het niet gelukt om na de korte en succesvolle ‘9/11-oorlog’ van 2001 en de val van het eerste Taliban-regime (1996-2001) een ander, beter en stabieler Afghanistan te bouwen?
Boekinterview 20 september 2021 Dr. Frans van Nijnatten, Prof. dr. A. ten Cate
Je wordt bedankt, Bin Laden
‘Afghanistan is niet maakbaar en zeker niet van buitenaf. Dat is de grootste les van de afgelopen twintig jaar’, zegt Jorrit Kamminga, auteur van het boek Je wordt bedankt, Bin Laden, in een interview met de Militaire Spectator.
Gastcolumn 20 september 2021 Drs. Frans Matser
Afghanistan
Het Westen onderschat de kracht van andere culturen, zoals ook weer in Afghanistan is gebleken. Nederland moet daarom misschien de hoofdtaken van zijn krijgsmacht eens goed tegen het licht houden.
Column 20 maart 2020 Jaus Müller MA
De pampergeneratie die groot werd in Afghanistan
Een docent tactiek op het KIM schreef in 1990 laatdunkend over zijn groep cursisten dat ze tot een ‘pampergeneratie’ behoorden; grote onzin, want terugkijkend is het juist deze generatie geweest die tussen 2002 en nu bijna zonder pauze op uitzending werd gestuurd.