duim.jpg Persistent Engagement Past een concept als Persistent Engagement, waarmee de VS buitenlandse cybergevaren countert, ook in de Nederlandse strategische cultuur?
Foto MCD, Phil Nijhuis All about access Verregaande strategische samenwerking tussen het Defensie Cyber Commando en de MIVD is de beste weg om de gewenste offensieve digitale slagkracht voor de krijgsmacht te genereren.
Foto Europese Commissie Cyberoperaties en de EU Bij de hervorming van het veiligheidsdenken zou de EU zich ook moeten richten op de informatieomgeving, inclusief cyberspace.
202110 Bos thumbnail.jpg Cyberoperaties in de gray zone Wat zijn de juridische grenzen voor activiteiten in de gray zone, en welke rol heeft de Nederlandse krijgsmacht hierin te spelen?
202101 Klinkenberg thumbnail.jpg Geloofwaardige afschrikking in het cyberdomein? De huidige Nederlandse cyberstrategie moet naar een hoger plan getild worden, met prominente aandacht voor het afschrikken van hybride conflictvoering.
vn9pwh_231.jpg Persistent engagement in het cyberdomein: stabilisatie of escalatie? In het cyberdomein hanteert het Amerikaanse Cyber Commando de strategie van persistent engagement, een benadering met gevolgen voor de deterrence posture van kleine tot middelgrote landen zoals Nederland.
uytw38_55.jpg Cyberspace coercion door IS Dat een terreurorganisatie als IS keuzes van het Westen kan beïnvloeden via het cyberdomein laat zien dat dit domein voor veranderingen zorgt binnen de klassieke hiërarchische verdeling van macht.
382_rs087124.jpg De cyber confidence-illusie Cyberaanvallen kunnen een bedreiging vormen voor internationale vrede en stabiliteit, maar het lukt de internationale gemeenschap niet om normen voor het gedrag van staten in cyberspace te ontwikkelen en te implementeren.