Max Smeets No Shortcuts No Shortcuts Max Smeets geeft in zijn boek No Shorcuts een zeer verdienstelijke aanzet tot theorievorming vanuit cyberspace zelf en zoomt in op het Defensie Cyber Command.
Belarusian Cyber Partisans Cyber-enabled Influence Operations The case of the Belarusian Cyber Partisans shows that conceptual frameworks for analyzing operations in cyberspace are not universally applicable.
duim.jpg Persistent Engagement Past een concept als Persistent Engagement, waarmee de VS buitenlandse cybergevaren countert, ook in de Nederlandse strategische cultuur?
Foto MCD, Phil Nijhuis All about access Verregaande strategische samenwerking tussen het Defensie Cyber Commando en de MIVD is de beste weg om de gewenste offensieve digitale slagkracht voor de krijgsmacht te genereren.
Foto Europese Commissie Cyberoperaties en de EU Bij de hervorming van het veiligheidsdenken zou de EU zich ook moeten richten op de informatieomgeving, inclusief cyberspace.
202110 Bos thumbnail.jpg Cyberoperaties in de gray zone Wat zijn de juridische grenzen voor activiteiten in de gray zone, en welke rol heeft de Nederlandse krijgsmacht hierin te spelen?
202101 Klinkenberg thumbnail.jpg Geloofwaardige afschrikking in het cyberdomein? De huidige Nederlandse cyberstrategie moet naar een hoger plan getild worden, met prominente aandacht voor het afschrikken van hybride conflictvoering.
vn9pwh_231.jpg Persistent engagement in het cyberdomein: stabilisatie of escalatie? In het cyberdomein hanteert het Amerikaanse Cyber Commando de strategie van persistent engagement, een benadering met gevolgen voor de deterrence posture van kleine tot middelgrote landen zoals Nederland.