Redactie

Artikelen

Image
Tennessee Army National Guard Timothy Massey
Veiligheidszorgen? Defensie is de laatste decennia tegen beter weten in afgebroken en het is zeer twijfelachtig of de Nederlandse samenleving de instelling heeft die nodig is als het er echt op aan zou komen.
Image
Foto MCD Gregory Freni
Besturen Bij Defensie, ook bij inzet? Zolang ‘inzet’ in het BBD geldt als een van de 47 processen en bestuurlijk op dezelfde manier behandeld wordt als bijvoorbeeld ‘facilitair’ of ‘omgevingsmanagement’, zullen militairen dat nooit begrijpen en gaat er iets mis.
Image
Foto US Army Jason Johnston
Dr. Tom Simoens analyses Combined Arms Warfare In an article for The Defence Horizon Journal Tom Simoens analyses why Combined Arms Warfare remains a key concept and argues that every future officer should be f
‘Betaalde agenten (minste soort)’, 'toneelspel' en volkskarakter 'Het is uiteindelijk de taak van het inlichtingenwerk, ‘gegevens over de potentiële vijand te verzamelen, waar en hoe dan ook!’, schreef lui
Image
Zelensky
Kijken naar de oorlog Bij de strijd in Oekraïne springt het onvoorspelbare verloop van de oorlog het meest in het oog.
Image
5dfgi_783h.jpg
Wit begint en wint? Met de invasie in Oekraïne heeft Vladimir Poetin weliswaar een paar snelle onverwachte openingszetten gedaan, maar er is tevens een grote kans op schaakmat op meerdere borden. 
Image
12h846_jhe67.jpg
De handen op de rug gebonden? De krijgsmacht ontwikkelt voortdurend nieuwe capaciteiten op informatievoorzieningsvlak om relevant te blijven voor de nationale veiligheid. En daar zit een probleem, want deze capaciteiten raken snel aan privacyoverwegingen en vereiste bevoegdheden. 
Image
202201 editoriaal.jpg
Duiding boven emotie Om van onderzoeken binnen Defensie te kunnen leren is het belangrijk om de emotie, die zeker op de loer ligt, niet de boventoon te laten voeren.
‘Eenheid van opvatting krijgt men niet op bevel’ in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd een vérgaande Europese Defensie Gemeenschap (EDG) bijna werkelijkheid en generaal-majoor J.D. Schepers schreef er over in de Militaire Spectator.
‘Wat men bij ons vergeet’