Auteur

50 resultaten. Pagina 1 van 5.
RetroSpectator Weer veel bijgeleerd over tactiek en prestaties Liepen Romeinse soldaten al op een soort voetbalnoppen? Het afgelopen EK was een mooie trigger om dat uit te zoeken.
Foto Beeldbank NIMH Moustache, een doodgewone poedel ‘Tot blaffen mag hij niet overgaan, doet hij dit, dan bestraft men hem met ,,foei!’’’
Foto Beeldbank NIMH ‘Reach the Channel and the Atlantic Ocean’ Generaal-majoor Aleksander Ivanovitsj Vladimirov 'onthulde' in 1993 in de Militaire Spectator hoe het Warschaupact tijdens de Koude Oorlog zou zijn opgetreden bij een aanval op het Westen. 
Militaire Spectator 168 (1999) (4) ‘Voor collectieve verdediging is een vijand nodig’ De NAVO vierde deze maand haar 75-jarige bestaan. Hoe dacht men bij eerdere terug- en vooruitblikken over het bondgenootschap?
MS 4-1993 Lichaamslengte en menselijke maat De toenemende lengte van de gemiddelde Nederlander had ook gevolgen voor de krijgsmacht en was daardoor onderwerp van discussie in de Militaire Spectator.
Foto Wikimedia Tot in Bachmoet: hakken en zagen met de Linnemann-schop Met de 19e-eeuwse Linnemann-schop kun je meer dan alleen graven, blijkt ook uit hedendaagse gevechten als in Bachmoet.
Foto Gerald R. Ford School of Public Policy ‘De wereldvrede en het zondenregister van engelachtige publieke opinies’ Eind november overleed Henry Kissinger, de Amerikaanse top-diplomaat die een groot stempel drukte op de wereldpolitiek.
Foto Beeldbank NIMH ‘Het gebruik van micro-organismen voor oorlogsdoeleinden’ Majoor G.K. Fraay beschreef in 1954 ontwikkelingen in de biologische oorlogvoering. Die 'leent zich meer voor strategisch dan voor tactisch gebruik' en 'Nederland is in staat snel het gevaar te bestrijden'
Foto Beeldbank NIMH ‘Gebrek aan belangstelling voor luchtdoelartillerie’ Verzadiging van luchtverdediging gebaseerd op raketten is relatief makkelijk, leerde men al in de jaren '60. Luchtdoelartillerie blijft daarom belangrijk in het moderne gevecht.
Foto Beeldbank NIMH ‘Alle oorlogvoering is op misleiding gebaseerd’ Onder het adagium van Sun Tzu ‘Alle oorlogvoering is op misleiding gebaseerd’ schetste luitenant-kolonel R.C. Reuhl in 1963 de voorwaarden en het nut van succesvolle misleiding in moderne oorlogvoering.
Foto Beeldbank NIMH ‘Eigen teleurstellingen afreageren in kankeren en afgeven op het leger’ Zit de professionele krijgsmacht wel te wachten op niet-specialistische dienstplichtigen?
Foto Beeldbank NIMH ‘Zekerheidsneurose mag niet leiden tot pietepeuterige controle op alle details’ In de serie 'Leiderschap op de korrel' onderzocht de Militaire Spectator in 1984 militair management en leiderschap. Dat leverde nog steeds bekende aanbevelingen op.