Prof. dr. J. Hoffenaar

De auteur is hoofd van de Afdeling Wetenschappelijk Onderzoek van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en bijzonder hoogleraar Militaire Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. 

Artikelen

Image
Foto Beeldbank NIMH
Het militaire vijandbeeld tijdens de Koude Oorlog – inleiding De Nederlandse militaire inlichtingendiensten konden tijdens de Koude Oorlog de sterkte en het materieel van het Warschaupact redelijk goed inschatten, maar de intenties van Moskou niet, zo blijkt uit archiefonderzoek.
Image
Foto Beeldbank NIMH
‘Kleiduiven schieten in horizontale richting’ De Militaire Inlichtingendienst/Landmacht Inlichtingendienst kon bij het opbouwen van een dreigingsbeeld in de Koude Oorlog nooit met zekerheid zeggen welk Warschaupactland Nederlandse eenheden in Duitsland zou aanvallen.
Image
Foto Beeldbank NIMH
Het militaire vijandbeeld tijdens de Koude Oorlog – conclusie De rapportages van de Nederlandse militaire inlichtingendiensten waren tijdens de Koude Oorlog sterk gestuurd door historische ervaringen en vooral een diepgevoelde angst, en niet gebaseerd op actuele reële dreigingen.
Image
Hoffenaar-20[2].JPEG
De logica van de Koude Oorlog De jaren 1947-1991 vormden de tijd van de Koude Oorlog, een unieke periode in de geschiedenis, waarbij twee hegemoniale machtsblokken lijnrecht en tot de tanden toe bewapend tegenover elkaar stonden. 
Image
Hoffenaar-01.jpg
Reservisten in de koude oorlog
Image
2005-0508-04-0152.jpg
Duits-Nederlandse militaire samenwerking in de Koude Oorlog
325 jaar veldartillerie (III) Vernieuwing
325 jaar veldartillerie (II)
325 jaar veldartillerie (l)