Jaus Müller MA

Jaus Müller MA is militair historicus en werkt bij het cluster Onderwijs van de afdeling Operationele Dienstverlening van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Artikelen

Image
Jaus Muller
Defensiegeheimen en een aandachtzoekende snotaap Het klinkt misschien wat rebels, maar er zijn historische voorbeelden waarvan ik denk: ik snap wel waarom je die ene journalist in een parkeergarage die stapel geheime stukken overhandigt.
Image
Jaus Müller
De zorgelijke staat van de Bundeswehr De Bundeswehr en de Nederlandse krijgsmacht snakken naar de beloofde investeringen; in de tussentijd blijft het aanmodderen en roepen militairen te velde maar 'auw, auw' of 'pauw, pauw'.
Image
Jaus Muller
Red de krijgsmacht, stem socialistisch! Wordt het na drie decennia bezuinigen en een krijgsmacht zonder tanks niet eens tijd om alle voor dit wanbeleid verantwoordelijke politici alsnog tot de orde te roepen?
Image
Jaus Müller
Offensief, defensief? Haagse woordkunstenaars en het onzinverschil Iedereen met een beetje militair benul had al lang voor de Russische invasie van Oekraïne kunnen weten dat veel wapens niet als puur defensief of offensief te duiden zijn. 
Image
Jaus Müller
De mysterieuze linguïst in Den Haag Inlichtingenwerk is continu keuzes maken: de MIVD heeft bij wijze van spreken maar advertentiebudget voor één taalkundige. Moet die nou Russisch of toch maar Chinees spreken?
Image
Jaus Muller.jpg
De gevaren van Mali-moeheid Niet gehinderd door mandaten of mensenrechten breidt Rusland zijn invloed in West-Afrika verder uit.
Image
Jaus Muller.jpg
Het einde van countersinsurgency? Betekent de aftocht van de VS en NAVO-partners uit Afghanistan ook het einde van counterinsurgency?
Image
Jaus Muller.jpg
Militair wapentuig, gewoon van het balkon Als een verzwakt kuikentje heb ik hem laten drogen en op krachten laten komen; hortend en stotend kwam de doodgewaande drone tot leven... 
Image
Jaus Muller.jpg
Een shot militair denken zonder slechte bijwerkingen 'Send in the army' klinkt lekker daadkrachtig, maar de landmacht runt geen vaccinfabriek. Maar hier en daar een shot militair denken hoeft zeker geen slechte bijwerkingen te hebben.
Image
Jaus Muller.jpg
Vage inrichtingsprincipes? Nee, rollende kronen!