Jaus Müller MA

Jaus Müller MA is militair historicus en werkt bij het cluster Onderwijs van de afdeling Operationele Dienstverlening van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Artikelen

Image
Jaus Müller
Offensief, defensief? Haagse woordkunstenaars en het onzinverschil Iedereen met een beetje militair benul had al lang voor de Russische invasie van Oekraïne kunnen weten dat veel wapens niet als puur defensief of offensief te duiden zijn. 
Image
Jaus Müller
De mysterieuze linguïst in Den Haag Inlichtingenwerk is continu keuzes maken: de MIVD heeft bij wijze van spreken maar advertentiebudget voor één taalkundige. Moet die nou Russisch of toch maar Chinees spreken?
Image
Jaus Muller.jpg
De gevaren van Mali-moeheid Niet gehinderd door mandaten of mensenrechten breidt Rusland zijn invloed in West-Afrika verder uit.
Image
Jaus Muller.jpg
Het einde van countersinsurgency? Betekent de aftocht van de VS en NAVO-partners uit Afghanistan ook het einde van counterinsurgency?
Image
Jaus Muller.jpg
Militair wapentuig, gewoon van het balkon Als een verzwakt kuikentje heb ik hem laten drogen en op krachten laten komen; hortend en stotend kwam de doodgewaande drone tot leven... 
Image
Jaus Muller.jpg
Een shot militair denken zonder slechte bijwerkingen 'Send in the army' klinkt lekker daadkrachtig, maar de landmacht runt geen vaccinfabriek. Maar hier en daar een shot militair denken hoeft zeker geen slechte bijwerkingen te hebben.
Image
Jaus Muller.jpg
Vage inrichtingsprincipes? Nee, rollende kronen!
Image
Jaus Muller.jpg
Het meten van militaire discipline of de wilde chaos Anno 2020, midden in het informatietijdperk, biedt de 'paniek van Bulson' bijzondere inzichten.
Image
Jaus Muller.jpg
Defensie keek op je Tinder-profiel of je stevig gebouwd was Over jouw strandfoto’s was Defensie tevreden, maar jouw collega-aspirant-militairen met een op het oog gammel gestel werd vriendelijk verzocht ergens anders te solliciteren.
Image
Jaus Muller.jpg
De pampergeneratie die groot werd in Afghanistan Een docent tactiek op het KIM schreef in 1990 laatdunkend over zijn groep cursisten dat ze tot een ‘pampergeneratie’ behoorden; grote onzin, want terugkijkend is het juist deze generatie geweest die tussen 2002 en nu bijna zonder pauze op uitzending werd gestuurd.