Jaus Müller MA

Jaus Müller MA is militair historicus en werkt bij het cluster Onderwijs van de afdeling Operationele Dienstverlening van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie.

Artikelen

Image
Jaus Muller
Het hakblok van het pacifisme Ewald Engelen en Martijntje Smits willen vrede, democratie en veiligheid offeren en de Russische leider Poetin vrije baan geven.
Image
Jaus Muller
Gevechtstenue en naaldhakken Het is nu belangrijker dan ooit om af te stappen van de stereotypering van militairen als uitsluitend mannelijk of macho.
Image
Jaus Müller
Digitaal orakel in camouflageprint Artificial Intelligence zal alles veranderen, of denkt u dat ik deze column echt zelf heb getypt?
Image
Jaus Muller
Defensiegeheimen en een aandachtzoekende snotaap Het klinkt misschien wat rebels, maar er zijn historische voorbeelden waarvan ik denk: ik snap wel waarom je die ene journalist in een parkeergarage die stapel geheime stukken overhandigt.
Image
Jaus Müller
De zorgelijke staat van de Bundeswehr De Bundeswehr en de Nederlandse krijgsmacht snakken naar de beloofde investeringen; in de tussentijd blijft het aanmodderen en roepen militairen te velde maar 'auw, auw' of 'pauw, pauw'.
Image
Jaus Muller
Red de krijgsmacht, stem socialistisch! Wordt het na drie decennia bezuinigen en een krijgsmacht zonder tanks niet eens tijd om alle voor dit wanbeleid verantwoordelijke politici alsnog tot de orde te roepen?
Image
Jaus Müller
Offensief, defensief? Haagse woordkunstenaars en het onzinverschil Iedereen met een beetje militair benul had al lang voor de Russische invasie van Oekraïne kunnen weten dat veel wapens niet als puur defensief of offensief te duiden zijn. 
Image
Jaus Müller
De mysterieuze linguïst in Den Haag Inlichtingenwerk is continu keuzes maken: de MIVD heeft bij wijze van spreken maar advertentiebudget voor één taalkundige. Moet die nou Russisch of toch maar Chinees spreken?
Image
Jaus Muller.jpg
De gevaren van Mali-moeheid Niet gehinderd door mandaten of mensenrechten breidt Rusland zijn invloed in West-Afrika verder uit.
Image
Jaus Muller.jpg
Het einde van countersinsurgency? Betekent de aftocht van de VS en NAVO-partners uit Afghanistan ook het einde van counterinsurgency?