No. 320 (Dutch) Squadron RAF wordt op 1 juni 1940 opgericht. Het personeel van de Marine Luchtvaartdienst dat in mei 1940 naar Groot-Brittannië uitwijkt, vormt de kern. Tijdens de eerste oorlogsjaren neemt het squadron actief deel aan de luchtoorlog boven zee. Met Hudson-bommenwerpers valt het veelvuldig Duitse konvooien aan. Het squadron stapt in 1943 over op de B-25 Mitchell-bommenwerper. In de laatste twee oorlogsjaren voert de eenheid talloze bombardementsvluchten uit naar doelen op het Europese vasteland.

Door Welmoed Bons

Drie boeken met rapporten en foto’s van operaties die zijn uitgevoerd door 320 Squadron bevinden zich in collectie 59 H.J.E. van der Kop (inventarisnummers 305-307) van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Den Haag.

De rapporten bevatten informatie over de opdracht, resultaten en deelnemende bemanningen. In sommige rapporten wordt ook informatie gegeven over de route, de bommenlast, de bescherming door jachtvliegtuigen en andere specificaties van de operatie. Foto’s van de gebombardeerde doelen om te achterhalen hoe succesvol de aanval was zijn samen met de hierop gebaseerde analyses opgenomen in de rapporten.

Vanaf begin 1945 opereren de Nederlandse Mitchells nog vrijwel uitsluitend boven Duitsland zelf.[1] Soms stijgen de Nederlandse toestellen meerdere keren per dag op. Op 19 maart bijvoorbeeld, worden twee operaties uitgevoerd. Twaalf Mitchells bombarderen in de ochtend de Duitse stad Coesfeld. Het rapport meldt dat na het bombardement ‘groote vlammen werden waargenomen’. Tijdens deze aanval blijven de bommen van vliegtuig ‘R’ hangen: boven het doel bleven de bommen steken in het bommenrek en konden daardoor niet worden afgeworpen. Later lukte het om de bommen boven een weg af te gooien.

’s Middags volgt een nieuwe aanval, ditmaal door dertien vliegtuigen. Nu wordt de Duitse stad Dülmen met succes gebombardeerd: ‘bomaanslagen werden waargenomen dwars over spoorweglijn’ en ‘mogelijke aanslagen op de Z.W. lijn.’ In het operatierapport staat tevens dat Coesfeld nog steeds brandt.

[1] Zie voor de operationele inzet van B-25’s in Nederlands-Indië: A. Staarman,  ‘Inzet van de Militaire Luchtvaart van het KNIL vanuit Australië, 1943-1945’, in: Militaire Spectator 164 (1995) (8) 359-368.

 

Over de auteur(s)