Prof. dr. P.A.L. Ducheine

Paul Ducheine is hoogleraar Cyber Operations aan de Nederlandse Defensie Academie en bijzonder hoogleraar Military Law of Cyber Operations & Cyber Security aan de Universiteit van Amsterdam.

Artikelen

Image
Foto Europese Commissie
Cyberoperaties en de EU Bij de hervorming van het veiligheidsdenken zou de EU zich ook moeten richten op de informatieomgeving, inclusief cyberspace.
Image
8dwp_95h.jpg
Informatiemanoeuvre en nieuwe traditieverbanden in de Koninklijke Landmacht Sinds eind vorig jaar is de Koninklijke Landmacht vier nieuwe traditieverbanden rijker, waaronder het Wapen van de Informatiemanoeuvre.
Image
Defensie Cyber Commando 2.jpg
Defensie in het digitale domein Nu de notie dat cyberwarfare realiteit geworden is steeds verder doordringt en het Defensie Cyber Commando in de loop van 2017 operationeel wordt, rijst de vraag welke rollen Defensie in het digitale domein speelt.
Image
3426668.jpg
‘Je hoeft geen zwaard en schild te dragen om ridder te zijn’
Image
Ducheine-10.jpg
Besluitvorming bij cyberoperaties De oprichting van het Defensie Cyber Commando markeert een stap in de militaire ontwikkeling in het digitale domein. De regering beschikt vanaf medio 2015 over dit digitale militaire vermogen. Bij dit vermogen horen niet slechts capaciteiten, maar ook conceptuele en mentale componenten.
Image
Ducheine_thumbnail[1].jpg
Cyber-operaties en militair vermogen
Image
Militaire Spectator 6-2011 1 kopie.jpg
Cyberoperaties: naar een juridisch raamwerk
Image
Militaire Spectator 10-2010 1 kopie_0.jpg
De luchtaanval in Kunduz
Image
Militaire Spectator 2006-11 1 kopie.jpg
Empire strikes back
Militair functioneel geweld en de positie van militairen na 'rake zaken'