Kolonel mr. dr. B.M.J. Pijpers

Peter Pijpers is universitair hoofddocent Cyber Operaties aan de Nederlandse Defensie Academie. 

Artikelen

Deter, Disrupt, or Deceive Robert Chesney en Max Smeets geven met hun bundel 'Deter, Disrupt, or Deceive' een goede verdere aanzet tot discussie over de aard van het cyberconflict.
No Shortcuts Max Smeets geeft in zijn boek No Shorcuts een zeer verdienstelijke aanzet tot theorievorming vanuit cyberspace zelf en zoomt in op het Defensie Cyber Command.
Putin’s Wars In 'Putin's Wars' redeneert Mark Galeotti niet vanuit het Westen, maar vanuit het Kremlin en Vladimir Poetin: de inzichten die dat oplevert maken het boek tot een must-read.  
Image
Foto MCD, Sjoerd Hilckmann
Militairen bij de NCTV: ‘reality check voor de beleidswereld?’ In de grey zone van de Haagse politiek vormt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het koppelvlak tussen beleid en uitvoering. Wat kunnen militairen hieraan bijdragen?
All Necessary Measures? In All Necessary Measures? plaatst Ian Martin vraagtekens bij de westerse interventie in Libië.
Image
Onno Eichelsheim Jan Swillens Foto Herman Zonderland
‘Zonder inlichtingen geen veiligheid’ In een interview met de Militaire Spectator reflecteren Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en D-MIVD generaal-majoor Jan Swillens op het inlichtingenveld, het dreigingslandschap en een sterkere J2-constructie bij de krijgsmacht.
Image
Foto Europese Commissie
Cyberoperaties en de EU Bij de hervorming van het veiligheidsdenken zou de EU zich ook moeten richten op de informatieomgeving, inclusief cyberspace.
The Politics of Cybersecurity in the Middle East In zijn nieuwe boek geeft James Shires geeft aan dat staten, bedrijven of andere belanghebbenden cyber-gerelateerde activiteiten framen op een wijze die hun eigen interesses en agenda dient: vandaar het woord politiek in de titel The Politics of Cybersecurity in the Middle East. 
Image
202204 Middendorp thumbnail.jpg
Krijgsmacht en klimaatverandering De gevolgen van klimaatverandering vormen een van de grootste bedreigingen voor onze veiligheid van deze eeuw, zegt oud-generaal Tom Middendorp in een interview met de Militaire Spectator.
Image
duim.jpg
Persistent Engagement Past een concept als Persistent Engagement, waarmee de VS buitenlandse cybergevaren countert, ook in de Nederlandse strategische cultuur?