Auteur

140 resultaten. Pagina 1 van 12.
MS 4-1993 Lichaamslengte en menselijke maat De toenemende lengte van de gemiddelde Nederlander had ook gevolgen voor de krijgsmacht en was daardoor onderwerp van discussie in de Militaire Spectator.
Foto Wikimedia Tot in Bachmoet: hakken en zagen met de Linnemann-schop Met de 19e-eeuwse Linnemann-schop kun je meer dan alleen graven, blijkt ook uit hedendaagse gevechten als in Bachmoet.
Foto Gerald R. Ford School of Public Policy ‘De wereldvrede en het zondenregister van engelachtige publieke opinies’ Eind november overleed Henry Kissinger, de Amerikaanse top-diplomaat die een groot stempel drukte op de wereldpolitiek.
Foto Beeldbank NIMH ‘Het gebruik van micro-organismen voor oorlogsdoeleinden’ Majoor G.K. Fraay beschreef in 1954 ontwikkelingen in de biologische oorlogvoering. Die 'leent zich meer voor strategisch dan voor tactisch gebruik' en 'Nederland is in staat snel het gevaar te bestrijden'
Foto Beeldbank NIMH ‘Gebrek aan belangstelling voor luchtdoelartillerie’ Verzadiging van luchtverdediging gebaseerd op raketten is relatief makkelijk, leerde men al in de jaren '60. Luchtdoelartillerie blijft daarom belangrijk in het moderne gevecht.
Foto Beeldbank NIMH ‘Alle oorlogvoering is op misleiding gebaseerd’ Onder het adagium van Sun Tzu ‘Alle oorlogvoering is op misleiding gebaseerd’ schetste luitenant-kolonel R.C. Reuhl in 1963 de voorwaarden en het nut van succesvolle misleiding in moderne oorlogvoering.
Foto Beeldbank NIMH ‘Eigen teleurstellingen afreageren in kankeren en afgeven op het leger’ Zit de professionele krijgsmacht wel te wachten op niet-specialistische dienstplichtigen?
Foto Beeldbank NIMH ‘Zekerheidsneurose mag niet leiden tot pietepeuterige controle op alle details’ In de serie 'Leiderschap op de korrel' onderzocht de Militaire Spectator in 1984 militair management en leiderschap. Dat leverde nog steeds bekende aanbevelingen op.
Beeldbank NIMH Michael Horree ‘Diepgaande studie krijgsgeschiedenis voor ieder officier noodzakelijk’ Voor iedere officier is het belangrijk de juiste lessen uit de krijgsgeschiedenis te kennen, maar tot naäperij moet dan niet leiden, stond in 1955 in de Militaire Spectator.
Foto NAVO ‘Een heldenzwaard is beter dan de sterkste vesting’ 'Dat men de middelen die men heeft niet alleen wéét te gebruiken, maar bovenal ook durft gebruiken' is van beslissende betekenis, liet Finland zien in de winteroorlog tegen de Sovjet-Unie.
Foto Beeldbank NIMH ‘Officieren weer leren schaken’ Majoor H. Quax breekt een lans voor het incorporeren van schaken in onze officiersopleidingen.
Foto U.S. Navy, Tyler Thompson Ballonnen, zeelieden en spionnen Afgelopen weken was er veel te doen over Chinese luchtballonnen boven de VS en andere landen. De luchtballon is een beproefd militair hulpmiddel, blijkt uit diverse verhandelingen in de Militaire Spectator.